woensdag 19 juli 2017

Een DrawBot maken(1): een 3D Printer laten tekenen

We hebben enkele zeer goedkope bouwpaketten van de Anet A8 3D printers aangekocht.
De Anet A8  is een variant van de open source 3D printer Prusa i3.

De Anet A8 kan in elkaar gezet met behulp van 3 YouTube filmpjes en een beetje (of veel) doorzettingsvermogen.


  • 3D Printer Instruction--The Newest Anet 3D Printer A8 Assembly Video 1

 
  • 3D Printer Instruction--The Newest Anet A8 3D Printer Assembly Video 2  

  • 3D Printer Instruction--Anet 3D Printer A8 Debugging Video


Om de 3D printer te 'downgraden' tot een tekenrobot moeten we op de 3D printer een tussenstuk monteren waarmee we een tekenstift kunnen vasthouden. We kunnen zelf zo'n tussenstuk ontwerpen in een 3D tekenprogramma zoals TinkerCAD of we maken gebruik van een bestaand ontwerp. Op thingiverse kunnen we het STL bestand  downloaden.

Een 3D printer verwacht een gcode-bestand. Om het gedownloade STL bestand om te zetten naar gcode specifiek voor onze 3D printer gebruiken we Cura. Ik gebruik versie 15.04.4.

We kunnen het stuk printen met de Vertex 3D printer en gebruiken dan de Cura-instellingen voor deze printer. Dat wordt beschreven op de website van  Igegno.

We kunnen het ook proberen met onze nieuwe Anet A8 3D printer.
In Cura moeten we verschillende instellingen handmatig aanpassen. Ik vond ze in dit artikel:

Als de 3D-print gelukt is kunnen we het tussenstuk monteren op de nozzle-ventilator, in de plaats van het witte tussenstuk. Met een schoef zetten we er een pen of stift in vast.

Het idee is dus een tekening te 2D-printen op een  3D-printer. Hiervoor hebben we specifieke gcode-instructies nodig. Een eenvoudige manier om dit te bereiken is door opnieuw Cura te gebruiken, met een nieuw specifiek profiel dat we bijvoorbeeld Prusa i3 Plotter noemen. Deze video legt uit welke instellingen we allemaal moeten aanpassen en waarom:

De beste prints kunnen wellicht gemaakt worden wanneer je van een vector-tekening vertrekt. Een gratis programma is Inkscape.

Ik maakte een nieuwe tekening en voegde tekstobjecten met verschillend letterype toe, gebruikte de 'kaligrafische lijnen'-tool om het woord 'schuur' te vormen en voegde nog een spiraal en een vectorafbeelding van Hello Kitty toe die ik op het internet gevonden had. Die tekening 'bitmap exporteerde' ik tot schuur.png.

In cura doe je: File > load model file > schuur.png
In het schermpje 'convert image' verander je de height naar 0.02, de Base naar 0 en de depth naar 100.
Daarna File > save gcode naar schuur.gcode

Haal het sd-kaartje uit de 3D-printer, copieer het bestand schuur.gcode erop, steek het sd-kaartje terug in de 3D-printer en reset de 3D-printer met de resetknop in het midden van het rode Anet A8 bord..
Ten slotte start > print file > schuur.gcode en we zijn vertrokken.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten