woensdag 1 augustus 2018

Muziek in de bib!


De schuur van Destelbergen verhuist terug naar de bib. Vanaf september komen we op één vrijdagavond in de maand samen om 'digitaal dingen te maken rond muziek' met Raspberry Pi, Lego Mindstorms EV3, Arduino en 3D printing. De 3D-printers kunnen in overleg ook op andere dagen gebruikt worden.

Leeftijd: vanaf 12 jaar
Prijs: 3 euro of 1 knip vrijetijdskaart per sessie

Meer info en inschrijven: mail tom.fransen @ destelbergen.be.

Basisinstructies om te werken met Raspbery Pi, Arduino, Lego Mindstroms en 3D design en 3D printing zal je hier kunnen raadplegen. Vandaar kunnen jullie verder experimenteren.

Met een raspberry Pi kan je bijvoorbeeld een internet radio maken of een jukebox. Met het programma Sonic Pi kan je muziek programmeren met samples.
Je kan de raspberry pi combineren met andere technieken:
  • een jukebox kan bijvoorbeeld versierd worden met 3D-objecten en met een arduino kan je voor meer versiering ledstrips programmeren.
  • Een internetradio kan je natuurlijk ook mooi aankleden met 3D-geprinte materialen.
  • Met Sonic Pi kan je muziek programmeren met behulp van samples maar je kan ook een MIDI-instrument importeren ... Met arduino (zie later) kan je zelf een MIDI-instrument maken.


Met de drie 3D-printers kan je proberen instrumenten of speelplaten na te 3D-printen maar je kan ook zelf instrumenten ontwerpen en die koppelen aan een arduino en allerlei sensoren om een MIDI-instrument te maken.
3D printing kan je natuurlijk ook gebruiken om allerlei decoratie aan te brengen of om dingen te koppelen, bijvoorbeeld een stok om een xylofoon te bespelen met motoren enerzijds en een arduino of Lego robot anderzijds.


Muziekrobots: we kunnen dus muziekinstrumenten laten bespelen door een arduino of Lego Mindstorms EV3 robot. We kunnen hiervoor verschillende technieken gebruiken.


Muziekinstrumenten: we kunnen zelf instrumenten nabouwen of ontwerpen met Lego of arduino. Voor de input kunnen we gebruik maken van sensoren: digitale sensoren (drukknoppen, capacitive touch sensoren) en analoge sensoren (piezo sensoren, lichtsensoren, kleurensensoren, afstandssensoren, pressure sensoren, sliders, potentiometers, rotary switches, airspeed sensoren).
Als output ligt een buzzer voor de hand maar we kunnen een arduino ook omvormen tot een MIDI-device en verbinden met een synth op de raspberry pi. Een andere mogelijkheid is het geluid dat steppermotoren produceren te gebruiken als output.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten