dinsdag 31 juli 2018

Basisinstructies 3D printen en 3D design

Het standaard bestand voor 3D printing is STL.

Je kan een STL-bestand zoeken op het internet. De bekendste website hiervoor is:





Je kan ook zelf een STL-bestand maken, bijvoorbeeld met het gratis online programma Tinkercad:



Vaak is het nodig om bestaande STL-bestanden licht aan te passen. Wanneer het bestand bijvoorbeeld te groot is (zoals bij de EZ-Key MIDI Guitar ) dan moet we het verknippen. Ook kan het zijn dat onze drukknoppen niet precies passen en dat we sommige gaatjes moeten vergroten of verkleinen. Vooral op YouTube vind je hier veel handleidingen, bijvoorbeeld:


Een STL-bestand is een algemeen bestand. Om te 3D-printen moeten we de instructies in het bestand vertalen naar instructies specifiek voor de 3D printer die wij gaan gebruiken. Dit kunnen we bijvoorbeeld doen met het gratis programma Cura:





Na installatie moeten we Cura configureren zodat hij kan werken met de Vertex printer en/of de Anet printer:

Cura werkt zeer eenvoudig. Eventueel moeten we een aantal zaken aanpassen:
  • Kies de juiste machine (Prusa Anet of Vertex)
  • layer height: 0.3 of 0.2 of 0.1 (kleiner geeft betere kwaliteit maar het duurt ook langer)
  • support type en platform adhesion type (het filament valt naar beneden dus als je de neus van Pinochio wilt printen dan moet je support gebruiken)
Daarna 'File > Load model file' (STL-bestand) en File >Save Gcode. Opgelet: je kan nu zien hoe lang het printen gaat duren. Pas eventueel de 'layer height' aan.
Het opgeslagen gcode-bestand moet dan op het micro-sd kaartje van de 3D printer worden gecopieerd en dan kan je vanuit de 3D printer het gcode-bestand selecteren om het printen te starten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten