dinsdag 31 juli 2018

Muziekprojecten muziekrobots

Op YouTube kan je veel filmpjes vinden met Arduino- of Lego Mindstorms-robots die piano, xylofoon of gitaar spelen. Motoren moeten ervoor zorgen dat een bepaalde beweging op het juiste moment en met de juiste kracht wordt uitgevoerd. Een storende factor is wel dat motoren en  bewegende onderdelen soms veel geluid produceren.

Misschien moet je eerst nog even je Arduino of Lego EV3 kennis wat opfrissen?We hebben 2 Lego-dozen die we speciaal voor deze sessies opzijgehouden. De overige sets moeten na de sessie weer afgebroken worden. De Lego Mindstorms EV3-set  heeft drie motoren maar met een Legosteen kan je tot 3 motoren aansturen. Zoals je in het filmpje kan zien zijn er talloze technieken mogelijk:Soms kan je ook met één motor en wat spitsvondigheid en knutselkunde een mooi resultaat bekomen:

Met de Arduino kan je vergelijkbare muziekrobots maken.We gebruiken een Adafruit Motor Shield v1 dat je op de Arduino UNO monteert. We kunnen hiermee waarmee max 4 dc-motoren of 2 steppermotoren plus 2 servo-motoren aansturen.

We moeten hiervoor ook een Arduino bibliotheek downloaden en installeren:
We kunnen die extra software installeren door in de Arduino software uit het menu te kiezen:
  • Schets > Bibliotheek gebruiken > .ZIP Bibliotheek toevoegen
We moeten het shield tenslotte ook verbinden met een externe power supply of batterijen.

Om een muziekrobot te maken kan je één of ander rail-systeem maken met buizen die je ergens op de kop hebt getikt en 3D-geprinte verbindingsstukken, bijvoorbeeld:
Het is ook mogelijk het rail-systeem (en zelfs de motor) van een afgedankt typemachine of printer te gebruiken:


Ook kunnen we gebruik maken van de Lego Mindstorms EV3 bouwstenen. Op thingiverse zijn verschillende 3D te printen tussenstukken beschikbaar om de lego bouwstenen te verbinden met de motoren die de Arduino aanstuurt, bijvoorbeeld:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten