dinsdag 31 juli 2018

Muziekprojecten 3D printing

Als je nog niet vaak gewerkt hebt met een 3D printer, kijk dan eerst even naar de pagina met basisinstructies voor 3D design en 3D printing.

In principe kan je muziekinstrumenten 3D-printen maar de vraag is of PLA (het filament dat wij gebruiken) hiervoor een geschikt materiaal is. Zelf een instrument ontwerpen lijkt ook technisch niet gemakkelijk. Toch kan je op www.thingiverse.com talloze ontwerpen vinden, bijvoorbeeld van een ocarina:
Op het web vond ik enkele pogingen om een langspeelplaat te 3D-printen maar geen enkele met een deftig resultaat. Alleen de plaatjes die een "Fisher-Price Classic Platenspeler" kan afspelen konden min of meer geslaagd worden 3D geprint. Een zekere fred27 schreef er een 'instructable' voor:


Zoals vaak zijn de instructies niet altijd even duidelijk. In dit geval wordt er ook vanuit gegaan dat je een windows pc hebt. Een andere ontwerper, Tycho, maakte een aangepaste versie:
Beide versies maken gebruik van het gratis programma  OpenSCAD.
Natuurlijk is een 3D printer ook handig om arduino muziekinstrumenten een leuker uitzicht te geven of om sensoren of motoren te koppelen aan bijvoorbeeld een stok. Je kan zelf beginnen ontwerpen of een bestaand ontwerp aanpassen.


Enkele voorbeelden:


  • Basic Music Keys (het programmeren kan met een arduino)
  • Electric flute by jsalin (het is niet nodig de bijhorende software te gebruiken ; met een arduino kan je dat helemaal zelf programmeren)
  • EZ-Key MIDI Guitar (ook hier is het niet nodig de aangegeven hard- en software te gebruiken ; met een arduino kan je dat helemaal zelf programmeren)
  • Je kan ook veel stl-bestanden vinden om lego EV3-bouwstenen te koppelen aan een standaard servo-motor die je kan programmeren met een arduino: bijvoorbeeld Lego Servo Adapter of lego technic servo adapters


Ook om de internetradio en de jukebox die je kan maken met een raspberry pi op te fleuren kan een 3D printer handig zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten